De Upside van Down

 

Op 26 november 2008 werd het boek “de Upside van Down” groots gelanceerd. Op die dag nam Wendy van Dijk het eerste exemplaar in ontvangst in het Patronaat in Haarlem. Diezelfde dag werden er meer dan 1000 boeken bezorgd bij alle verloskundigenpraktijken, gynaecologen en downpoli’s in Nederland.
101 Kindjes met het Syndroom van Down heb ik gezien, gevoeld, gefotografeerd, ervaren en geknuffeld. Allemaal even lief en bijzonder. Met allemaal ouders zoals jij en ik, ouders die soms riepen “dit kan ik niet” of “deze wil ik niet”, een kindje met Downsyndroom… En nu, na hobbels en kuilen en soms veel verdriet, zaten ze bij mij op de bank enorm te genieten van hun kind. Hoe vaak heb ik niet gehoord: “Als ik dit van tevoren geweten had, dan had ik me niet zo druk gemaakt.” 
Natuurlijk hebben we het ook over de Down side gehad. Maar omdat deze kant al zodanig belicht wordt in de maatschappij besloot ik dat ik de menselijke kant, “de Upside” te laten zien en dit resulteerde in het boek waarin 101 kindjes met Downsyndroom geportretteerd staan.

Down's Upside is de internationale naam van de Engelse versie van het boek en de verzamelnaam voor de buiten exposities die naar aanleiding van het boek worden georganiseerd in allerlei grote steden.

De stichting de Upside van Down is in 2008 opgericht om het boek mogelijk te maken en is later door gegaan met zich in te zetten voor positievere beeldvorming van Downsyndroom. Voor meer informatie over de stichting www.deupsidevandown.nl .